Leírás és Paraméterek
Gün Benderli Togay 1930-ban született Isztambulban. Az 1940-es évek végén baloldali nézetei miatt férjével együtt elhagyni kényszerült a szabadságjogokban szűkölködő Törökországot. Isztambulban meg - kezdett jogi tanulmányait a párizsi Sorbonne egyetemen folytatta, majd Nazim Hikmet, a világhírű török költő javaslatára a házaspár az 1950-es évek elején Budapestre érkezett, és a Magyar Rádió török adásainak munkatársa lett. Gün Benderli Togay több mint harminc esztendeig végzett programszerkesztői és műsorvezetői munkát. Fordítóként is jelentős, általa váltak ismertté Törökországban a kortárs magyar irodalom legjelesebb képviselői. Emellett a Magyar-török, illetve a Török-magyar szótár négyfős szerzői csapatának is tagja volt. Visszaemlékezéseit a Su Basinda Durmusuz (A víz mellett álltunk) című kötetben adta közre (2003). Önéletrajzában részletesen beszámol fordulatos életútjáról, utazásairól és barátairól, akiket a világ számtalan országában ismert meg. Műfordítói, szótárkészítői és rádiós munkásságáért, a magyar-török kapcsolatok szolgálatáért, kultúránk törökországi megismertetéséért Pro Cultura Hungarica díjban részesült 2013-ban. E könyve - miként bevezetőjében írja - szakácskönyvnek indult, mégis több lett, hiszen minden receptjéhez egy-egy országban szerzett élménye, barátai sorsa vagy néhány érdekes történet tartozik.
író | Gün Benderli |
Kiadó | Balassi Kiadó |
Kiadási év | 2019 |
EAN | 9789634560456 |
Kötés | karton |
ISBN | 9789634560456 |
Oldal | 242 |
Súly | 0.31 kg |
Várható szállítási idő | 2 nap |
Vélemények
Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!